Munte

Munteplein

Op één van de hogere gelegen plaatsen van Munte vindt men het dorpsplein. Het dorpsplein wordt gedomineerd door de kerk die toegewijd is aan St.-Bonifatius. In deze kerk vindt men de relikwie van de heilige Apollonia. Zij wordt aanbeden tegen de tandpijn. Tegenover de kerk kan men in de horeca-zaak Afspanning Oud Munte altijd terecht voor een hapje en een drankje. Het is de ideale gelegenheid om iets te eten of te drinken voor, na of tijdens een gezellige wandeling.

 

Heilig Geestbos of Armengoed

Dit bos kan u bereiken via de bosstraat in Munte. Het heeft zijn eerste naam van zijn eerste eigenaar, namelijk de Heilige Geesttafel van de Gentse St.-Baafs- of St.-Pietersparochie. Dit was een parochiaal armenbestuur. Het bos is nu eigendom van het Vlaamse Gewest. In het bos vindt u de Canadapopulier, de beuk, de eik, de els, de es, hazelaar,... en nog andere boomsoorten terug. De ideale omgeving voor een verfrissende wandeling.

De Asselkouter

De Asselkouter bevindt zich op de heuvel van Munte. Assel verwijst naar hassel en komt van het woord hazelaar. Vanop de Asselkouter heeft men een prachtig uizicht over Munte en zover het oog reikt. Op de meeste plaatsen op de Asselkouter kan men Gent zien liggen. Op de Asselkouter is ook de Christoforusgemeenschap gelegen. Dit is een therapeutische woon-en werkgemeenschap voor mannen en vrouwen met een mentale handicap.

 

kasteel Ter Sinckt

Als men vanaf het Munteplein de Zink naar beneden rijdt komt men na 500 meter het kasteel van Munte tegen. In de vorige eeuwen werd dit kasteel 'het Goed ter Munte Sinck' of 'Het hof van Broucom' genoemd. Dit kasteel was een echt Middeleeuws slot dat verschillende malen aan vijandelijke bestormingen heeft weerstaan maar in latere oorlogen toch gedeeltelijk verwoest werd

 

Bunkers

Bij een wandeling in Munte zal het de wandelaar opvallen dat men overal bunkers terugvindt. Deze behoren tot een vroegere verdedigingsgordel T.P.G. (Tête de Pont de Gand) Bruggenhoofd Gent. Ze maakten deel uit van de 227 bunkers die in de jaren '30 tussen Astene en Kwatrecht zijn aangelegd tegen de toenemende dreiging van de tweede wereldoorlog. Sommige bunkers werden gecamoufleerd als huisjes.